Halloween – 5 facts om en uhyggelig højtid

I de kommende uger vil uhyggen brede sig … på den hyggelige måde. For det er tid til halloween.

Traditionen med græskar og uhygge er rimelig ny i Danmark, men er efterhånden blevet en fast del af mange familiers efterår. Her er Nørre Djurs Tidendes lynguide til halloween:

1. Det er slet ikke så nyt

Halloween er ikke en ny højtid på nogen måde, og vi har faktisk fejret den i Danmark tidligere. Traditionerne omkring halloween går helt tilbage til førkristen tid, hvor man i Irland og Skotland fejrede “Samhain” til at markere slutningen på høsttiden. Man mente at på det tidspunkt var grænsen mellem vores verden og åndeverdenen særlig tynd. Derfor kunne ånderne komme ind i vores verden – og så måtte man jo skræmme dem væk.

I kristen tid blev højtiden kædet sammen med Allehelgensaften, altså aftenen før Allehelgensdag – og faktisk betyder ordet netop det. Det er nemlig en sammentrækning af “All Hallows Eve”.

2. Den rigtige dato er 31. oktober

Halloween i Danmark er blevet kædet sammen med efterårsferien i uge 42 – blandt andet fordi forlystelsesparker er begyndt at lave uhyggelige arrangementer her. Men hvis det skal være helt rigtigt er Halloween den 31/10, hvor børnene klæder sig ud og gør fra hus til hus for at lave “slik eller ballade”. I 2016 er det så forresten en mandag – så mon ikke de små monstre kan finde på at tyvstarte allerede i weekenden før?

3. Det er Fætter BR’s skyld!

Når Halloween mødes med mistro af mange voksne er det nok fordi vi ikke fejrede det da vi var børn. Og selvom vi altså har haft Allehelgensaften i Danmark siden middelalderen er kostumerne og græskarene noget ret nyt. Faktisk skal vi ikke længere tilbage end år 2000 – det var det år, hvor Fætter BR for første gang solgte Halloween-kostumer.

4. Gyldne tider for græskarproducenter

Efter at Danmark er begyndt at fejre Halloween har det haft direkte betydning for produktionen af græskar. Faktisk er produktionen af græskar blevet fordoblet på 8 år – fra 400.000 i 2008 til 800.000 i 2015. 25.000 af dem befinder sig forresten i Djurs Sommerland!

5. Græskarlygten hedder Jack

De græskarlygter vi skærer for at dekorere husene og skræmme ånderne væk kaldes på engelsk for en Jack-o-latern. Den stammer fra en irsk myte om smeden Jack der en aften på vej hjem fra pubben møder djævelen selv som er kommet for at tage hans dovne sjæl med sig til helvede. Men Jack er smart og overtaler djævelen til at gå tilbage til pubben for at han kan drikke en sidste øl før han skal dø. Efter han har drukket den overbeviser han djævelen om, at han skal betale regningen – og at han skal gøre det ved at skabe sig om til en sølvmønt. Herefter tager Jack mønten og putter den i lommen, hvor han også har et krucifiks. Dermed fanger han djævelen, og vil kun lade ham slippe ud af lommen på en betingelse: At djævelen aldrig vil tage Jacks sjæl.

Mange år senere er Jack blevet gammel og skal dø som vi alle skal. På grund af sit dovne og drikfældige liv kan han ikke komme i himlen – men djævelen har lovet ikke at tage ham til helvede. Derfor ved Jack ikke hvor han skal hen, og kan ikke finde vejen. Som en hån kaster djævelen et stykke af helvedes flammer til ham og siger, at han nu har lys så han kan se hvor han går. Jack fanger ilden i et græskar … og vandrer ifølge myten jorden for evigt som Jack-o-latern.

Ha en uhyggelig højtid!

Adam Bindslev

Adam flyttede til Ørum i 2006. Arbejder til dagligt i Semiosis Formidling ApS og beskæftiger sig med fotografi, video, journalistik og digital formidling. Lettere afhængig af sociale medier.