Fredagskage – Luciabrød

Lige om lidt er det den 13. dec. og så er det tid til luciabrød. De smager så lækkert helt lune fra ovnen med smør der smelter på dem. Og så er de også hyggelige at bage med børn, fordi det er sjovt at trille lange pølser og lave sjove former af dem.

Langt de fleste opskrifter skal der safran i. Men her i huset var børnene ikke særligt vilde med smagen af safran. Og så er det jo altså også mega dyrt. Så for at få den gule farve, kom vi lidt gurkemeje i dejen i stedet for, det giver farve men ikke rigtigt nogen smag.

Ingredienser til ca. 12 stk.

  • 4 dl kold mælk
  • 50 g gær
  • 1 æg
  • 800 g hvedemel
  • 15 g havsalt
  • 80 g sukker
  • 100 g smeltet smør
  • Lidt gurkemeje
  • 1 sammenpisket æg til pensling
  • Rosiner eller chokoladeknapper til pynt

Fremgangsmåde:

Put mælk og gær i en skål og rør gæren ud. Tilsæt æg, halvdelen af melet, salt, sukker og det smeltede smeltet smør og ælt det grundigt sammen. Enten ved håndkraft i skålen eller på en røremaskine. Ælt derefter det resterende mel i lidt af gangen. Det er vigtigt at du holder øje med, at dejen ikke bliver for hård, stiv eller tør, for det må den endelig ikke være. Ælt til du har en glat, blød og medgørlig dej, og lad den hæve under et klæde i et par timer.

Vend dejen ud på et bord med en smule mel på og del den i 12 stykker. Nu kommer det sjove – for de skal formes til de karakteriske figurer som vi kender luciabrød for. Rul stykkerne til lange pølser som du kan forme. Derefter placerer du figurerne på en bageplade med bagepapir, hvor de hæver i en time. Pens figurerne med sammenpisket æg, og pynt dem med rosiner eller chokoladeknapper. Bag dem ved 200 grader i ca. 10-12 minutter, og lad dem afkøle på en bagerist.

Når det ikke er luciadag, er det også en skøn dej til almindelige boller. I år er det jo desværre en tirsdag, så jeg tror jeg skal afprøve dejen som en koldhævet dej i køleskabet natten over med lidt mindre gær i, så vi alligevel kan nå at få dem d. 13.

 

Kathrine Jun Larsen

Jeg bor på Ørbækgaard sammen med min mand og vores tre børn. Arbejder til dagligt som specialskolelærer på Djurslandsskolen i Ørum. Er vild med at bage og lave alt der smager godt, at strikke og stå på ski.