Reportage – En profetisk samtale på Sostrup Slot

Sostrup slot har i april været vært for en række “Profetiske Samtaler“, hvor prominente gæster fra kultur og videnskab er blevet sat i stævne til samtaler om fremtiden. Om deres visioner for at skabe et samfund, hvor mennesket er i centrum. Nørre Djurs Tidende var med til den sidste i rækken søndag den 30/4 2017.

Rane Willerslev

Kongestuen på Sostrup Slot var fyldt til randen denne søndag med en bred vifte af tilhørere – unge og ældre, mænd og kvinder. Nogle havde tydeligvis været publikum til andre af de profetiske samtaler, og andre var med for første gang (som undertegnede).

Gæsterne til denne samtale var professor i social antropologi, og nyudnævnt direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev og billedkunstner, og artist-in-residence på Niels Bohr Instituttet, Mette Høst. De blev flankeret af forfatter, debattør og kommunikationsrådgiver Christian Have der fungerede som vært og ordstyrer for samtalen.

At få lov til at føre en samtale

“Så hvad handlede det om?”, er det oplagte spørgsmål for alle der hører om arrangementet, og det er faktisk svært at svare på. Fordi dette netop var en samtale, og fik lov til at være det. Christian Have lagde ud med et spørgsmål om, hvilke udfordringer de to deltagere så i nutiden – og så gik det over stok og sten. New Public Management fik et drag over nakken, og hvis der var medlemmer af DJØF tilstede så må de have følt sig noget truffet. Derefter tog panelet fat på digitalisering, skoler der producerer 12-tals-elever, behovet for at kunne fejle, kunstnerens ret til at stille spørgsmål, shamanen som cyborg, fremtidsoptimisme og betydning af kærligheden.

Mette Høst

Lyder det forvirrende? Det var det ikke. Der var en klar og logisk progression i samtalen – og først og fremmest var der tid. Det var hele arrangementets styrke, og det som gjorde det til noget ganske særligt. Det kan virke gammeldags, og er det måske også, men at få lov til at være tilskuer til en samtale mellem to kloge mennesker med noget på hjerte er ganske enkelt interessant. Det kan virke helt befriende at dagsordenen var så løs som den var.

Den gammeldags stemning blev i nogen grad understreget af omgivelserne. At sidde på slottet fik i hvert tilfælde mig til at tænke på de klassiske “saloner”, hvor det bedre borgerskab kunne mødes omkring kunst, musik eller politik. Bortset fra, at det her ikke var det bedre borgerskab. Det var helt almindelige mennesker fra Gjerrild og omegn.

Undervejs var der lidt problemer med lyden – og nogle fra publikum havde svært ved at se. Men det kunne heldigvis nemt løses helt enkelt. Nemlig ved at slukke for mikrofonerne, og ved at Rane Willerslev og Mette Høst rejste sig op. Simple løsninger på simple problemer.

Ros til Sostrup for at tage chancen med et koncept som dette. At åbne slottet for den gode samtale mellem mennesker – og være med til at inspirere publikum i processen.  Jeg tror ikke der var nogen der gik skuffede derfra, selvom vi kan have svært ved at fortælle, hvad det egentlig var vi havde overværet. Måske var det i virkeligheden det, som gjorde det til noget ganske særlig. At vi kun kunne sige: “Det er svært at forklare – du skulle have været der!”.

Se flere arrangementer på Sostrups hjemmeside – og i kalenderen her på Nørre Djurs Tidende.

Nørre Djurs Tidende var inviteret til at være publikum til den profetiske samtale. Hvis du har et arrangement, som du tror kan have andres interesse så kontakt os.

Adam Bindslev

Adam flyttede til Ørum i 2006. Arbejder til dagligt i Semiosis Formidling ApS og beskæftiger sig med fotografi, video, journalistik og digital formidling. Lettere afhængig af sociale medier.