Ørum – Reportage og billeder fra Skt. Hans i Ørum

Der er næppe noget der siger dansk sommer som Skt. Hans Aften. Og der er næppe noget som siger mere om lokalsamfundet end den måde vi fejrer den på. Vores Skt. Hans fest bliver et billede på vores landsby – på vores fællesskab.

“Skt. Hans handler om fællesskab”, sagde sognepræst Vibeke Sommer i årets båltale. “Vi samles om bålet og føler samhørighed. Bålet giver os varme og tryghed.” Talen handlede om, hvordan bålet til alle tider har haft mange anvendelser. Fra at give os varme i vinterens kulde til bavneblussenes advarsler til nær og fjern – og til hvordan det nu bliver det samlingspunkt vi kan være omkring en aften som Skt. Hans Aften.

Spejderne stiller op

I Ørum foregår Skt. Hans Aften i parken midt i byen. Her stiller spejderne op med aktiviteter for børnene, bål, sang og salg af pølser, kage, kaffe, the, øl og vand. Og på trods af truende regnskyer havde små 100 mennesker fundet vejen til parken for at fejre midsommeren i hinandens selskab.

“Du danske sommer, jeg elsker dig – skønt du så ofte har sveget mig.” sang vi mens musikken blev akkompagneret af harmonika – og lyden af tallerkener der blev smadret med golfbolde i det muntre køkken bag salgsboden. Omkring et mindre bål samledes børnene for at lave popcorn, lege på den opstillede vippe eller spille bold i det halvhøje græs der også gemte på en rigdom af små tudser.

Snart blev det tid til middersommervise og bålet midt på søen skulle tændes. Og traditionen tro brød regnen løs i samme øjeblik. Fordi sådan er det. Vi kiggede på hinanden og smilede – og huskede tilbage til sidste år hvor det virkelig regnede. Paraplyerne kom frem og folk søgte sammen i teltet men bålet på søen blev betragtet. Der skal mere end en regnbyge til at få spejdere til at give op.

Så aftenen sluttede med det faste Skt. Hans indslag i Ørum. Nemlig “Andespillet”. I starten af aftenen var der mulighed for at købe lodder – der hver repræsenterer en bordtennisbold med et nummer. Når lodderne er solgt kastes boldene i Ørum Å, sejler 60 meter ned af strømmen for så at blive fanget igen i en sluse. Præmier til første tre bolde i mål.

Vores Skt. Hans

Hver af landsbyerne som Nørre Djurs Tidende har ambition om at dække har deres Skt. Hans. Deres måde at gøre tingene på. I Ørum er der andespillet og harmonikaen – andre byer har andre tradtioner. Men samhørigheden, fællesskabet og regnen. Det har vi alle sammen ….

Nørre Djurs Tidende vil gerne dække alt hvad der foregår i vores område – og ville have elsket at kunne bringe reportager fra andre Skt. Hans Aftener. Men det er nu engang kun muligt for mig at være et sted af gangen. Så hvis du har lyst til at bidrage til Nørre Djurs Tidende og sørge for at der også kommer reportager fra lige netop DIN landsby så skriv til os på noerredjurstidende@gmail.com … 

Adam Bindslev

Adam flyttede til Ørum i 2006. Arbejder til dagligt i Semiosis Formidling ApS og beskæftiger sig med fotografi, video, journalistik og digital formidling. Lettere afhængig af sociale medier.