Portræt: En kærlighed til metal – Ingolf Steffensen og Galleri Lisco

Kling, kling, kling. Da jeg ankommer til Galleri Lisco på Industrivej genlyder gårdspladsen af lyden fra hammer mod metal. Det sætter scenen for mit møde med Ingolf Steffensen – og lader ingen i tvivl om, at det her handler om metal. Om jern og stål og arbejdet med materialet.

DSC01282Ingolf Steffensens kunst starter med kærligheden til materialet. Når man ser hans skulpturer er man ikke i tvivl. Det handler om at tvinge materialet ind i ny former, og udforske hvilke muligheder der er ved det. Der er en leg og en opdagelsesrejse for Ingolf og beskueren.
Anledningen for mit møde med Ingolf er hans optagelse i bogen “101 Kunstnere” der sætter fokus på 101 nulevende danske kunstnere. Redaktøren på bogen, Tom Jørgensen, udgiver bogen fordi han ønsker, at sætte fokus på den kunst der bliver skabt udenfor hovedstaden og af kunstnere der ikke er en del af det kunstakademiske miljø. Ingolf Steffensen må sige at passe perfekt ind i den definition.

Svejseapparat i konfirmationsgave

“Jeg har altid ønsket at lave skulpturer i jern”, fortæller Ingolf mig da vi sidder omkring bordet i galleriet, “derfor fik jeg også mit første svejseapparat i konfirmationsgave. Og så har jeg arbejdet med metallet lige siden.”
Da Ingolf fortalte sin far, at han gerne ville på kunstskole slog faderen hælene i. “Det ville han ikke høre tale om. Så han skaffede mig en læreplads i en fart, så jeg kunne få et rigtigt arbejde.” Og Ingolf fik et rigtigt arbejde, men opgav ikke kunsten. I fritiden lånte han værktøj på arbejdspladsen og skabte sine skulpturer. I første omgang bare til sig selv, og som gaver til familie og venner.
“Det store vendepunkt var da jeg blev spurgt om jeg ikke ville lave en gave til en af firmaets kunder. Det fik jeg både penge for – og tid til at lave det i arbejdstiden. Og så tog den ene skulptur den anden.”
De første skulpturer var små – men Ingolf ville også gerne arbejde i større formater. Det førte til en række udsmykningsopgaver rundt omkring i Danmark. Og du kan også finde et par af Ingolfs værker i Ørum – foran biblioteket og ved hjørnet af Gormsvej.

Det organiske

Det som er iøjnefaldende ved Ingolf Steffensens værker er hans store kendskab til materialet og den måde han tvinger det ind i nye former og udtryk. Med en metode, hvor talrige små metalstumper svejses sammen skabes rundt, bløde og organiske former ud af det hårde materiale. Det blankpolerede og det matte kombineres – og ofte bruges svejseapparatet ikke kun til at sammeføje, men også til at skabe farve og struktur på skulpturerne.
Der gemmer sig en overraskende verden bag døren på Industrivej. Hvis man har lyst til at besøge galleriet kan Ingolf kontaktes på 20102920.
Ørum Tidende ønsker at bringe portrætter af de mennesker der bor i området. Så kender du en der har en god historie – så kontakt os.

Adam Bindslev

Adam flyttede til Ørum i 2006. Arbejder til dagligt i Semiosis Formidling ApS og beskæftiger sig med fotografi, video, journalistik og digital formidling. Lettere afhængig af sociale medier.