10 ting du IKKE skal gøre i haven netop nu

Solen skinner, arbejdshandskerne er fundet frem, og NU skal haven have en omgang!

Her følger en liste over 10 ting du IKKE skal gøre i haven netop nu.

 1. Betale en formue i plantecenteret for eksotiske blomster

Jo større, jo flottere, jo mere eksotisk, jo mindre værdi har planterne for havens insekter, herunder også sommerfuglene. De danske planter har i årtusinder udviklet et tæt samarbejde med de danske insekter. De fleste eksotiske planter er fremavlet med henblik på de ting der er skønne at kigge på. Og hvis det er det du vil, så må man selvfølgelig gerne det. Men prøv at sætte fokus på de danske arter. De er også smukke, og der er flere og flere forhandlere der sælger frøblandinger med danske blomster. En anden mulighed er at holde øje med naboens have eller de omkringliggende naturområder. Er der noget interessant? Så tjek de mange bøger om hvordan man formerer med stiklinger og frøtagning, husk dog lige at spørge først.

2. Blive irriteret over mælkebøtterne

Hvorfor? Mælkebøtter er SÅ smukke! Der findes i Danmark cirka 400(!) forskellige arter af mælkebøtter. De er guld værd for havens insekter.

3. Lægge haven tør

På samme måde som planterne skal have vand, også her om foråret, skal havens smådyr, insekter og fugle også have vand. Det kan klares nemt med et par store underskåle man lige fylder med vandekanden på aftenens runde. Små havedamme eller en en nedsænket balje med vand er også altid godt. Husk dog at sørge for at de små dyr kan kravle op igen.

4. Sprøjte gift

Gift er selvsagt gift. Og gift hører ikke hjemme i haven. Og hvis det er nødvendigt at bruge gift i haven, har man grundlæggende anlagt sin have forkert.

5. Sætte ild til sit haveskur

Når nu man ikke må bruge gift kan man ty til en ukrudtsbrænder. Men, hvert år sker det at redskabsskuret, legehuset eller lign. brænder ned. Nu vi er igang med at snakke ukrudtsbrænder, så husk at det ikke er meningen at man brænder ukrudtet væk. Istedet bruger man varmen til at ødelægger cellerne, en slags blanchering. Derved vil vandet fordampe, ligesom hvis man selv får en alvorlig forbrænding. Planten kan ikke selv lukke cellerne som den plejer, og derfor vil vandet trække helt ned fra rødderne og op og fordampe væk, og planten vil tørre helt ud. hvis man blot brænder toppen helt væk, vil planten kunne skyde igen fra roden.

Hov, det er jo kun 5? Hvis du vil have 5 mere, så hop ind www.livetivandkanten.dk.

God ikke-arbejde-have-lyst!

Humlebier på tidsel. Foto: Lilli Gruwier
Humlebier på tidsel. Foto: Lilli Gruwier

Lilli Gruwier

Lilli er bosiddende på Norddjurs, uddannet biolog, arbejde som affaldsnørd og bruger fritiden på at blogge om livet i udkantsdanmark på www.livetivandkanten.dk