Dagli’Brugsens åbning i Ørum – reportage og billedgalleri

Allerede klokken halv ni begyndte folk at samle sig foran den nye Dagli’Brugs i Ørum. Den røde løber var rullet ud, indkøbsvognene skinnede i det overskyede vejr og forventningen var så sandelig til stede. Nu skulle der syn for sagn.

Det er næsten 8 måneder siden, at første spadestik blev taget til den nye Dagli’Brugs i Ørum. Hen over vinteren har alle der passerede forbi på hovedvejen kunnet følge med i byggeriet, og se hvordan den nye butik tog form. Og nu ligger den der. Helt ny og klar til at blive taget i brug.

Præcis kl 9 gik dørene op og Uddeler Henrik Simonsen holdt en kort tale. Han understregede betydningen af lokalsamfundets opbakning, og takkede bestyrelsen for det gode samarbejde. Der var en stolthed i stemmen og et smil på læben da han kunne overlade ordet til Norddjurs’ Borgmester Jan Petersen.

Borgmesteren startede med at citere Poul Henningsen med ordene: “Danmark er en brugsforening”, og lagde ikke skjul på den særlige plads som brugsen har i hans hjerte (Jan Petersen arbejdede efter endt gymnasium i Hornslet Brugsforening som butiksassistent). Også han lagde vægt på betydningen af lokalsamfundet i forhold til butikkerne: “Hvis vi vil have lokale butikker skal vi også handle i dem”.

Kulden begyndte at bide i kinderne, og Niels Basballe overtog ordet for en kort bemærkning før det blev tid til at klippe den røde snor over, og lade de nysgerrige borgere ind i butikken. Men en guldfarvet hækkesaks lykkedes det (efter lidt assistance) at få klippet snoren – og Dagli’Brugsen i Ørum var åben.

Mere plads, flere varer

De mange fremmødte borgere nærmest indtog butikken. Hver eneste hylde og vare blev studeret og diskuteret. Tilbud blev gransket – og de mange indkøbsvogne blev fyldt. Ingen tvivl om, at den nye butik er større. Det giver sig selv. Men for mange tror jeg også den virkede mere overskuelig. De lave hylder giver et overblik over butikken, og ordet “hyggelig” blev brugt mere end en gang.

I det hele taget kom byen virkelig til Brugsen. Overalt stod små grupper af borgere der snakkede om løst og fast, mens andre stilte sig op i den lange kø der snart snoede sig gennem næsten hele butikken. Udenfor var der kaffe og rundstykker (og hoppeborg), og ved OK tanken blev der uddelt othellolagkager. Og den nyankomne fiskebil fik også snart gang i handlen. Den vil forøvrigt holde parkeret ved den nye Dagli’Brugs hver torsdag fremover.

De lokale søjler

Det ville være nemt at afskrive begejstringen over en ny Dagli’Brugs som absurd og provinsiel. Men det ville også være forkert. Fordi institutioner som Brugsen har betydning i de små samfund. Det er vigtigt, at de findes – og når de ligefrem bygger nyt og udvider må vi omfavne det, som det det er. En tillidserklæring. Et tegn på, at vi også herude er værd at satse på. Det gælder alle lokalsamfundenes søjler. Det gælder skoler, sportsklubber, museer, foreninger – og butikker. Så skal vi bare huske også at slutte op om dem. Men denne lørdag i Ørum var der ingen tvivl om, at de lokale støttede.

Adam Bindslev

Adam flyttede til Ørum i 2006. Arbejder til dagligt i Semiosis Formidling ApS og beskæftiger sig med fotografi, video, journalistik og digital formidling. Lettere afhængig af sociale medier.