Gjerrild – Lanternefest med 300 fremmødte

Traditionen tro blev der torsdag før Mortens aften afholdt lanternefest i Gjerrild. Den regnvåde luft emmede af røgen fra de uddelte fakler, der sammen med smukt udsmykkede lanterner oplyste ruten gennem byen.

Billeder af Rebecca Bindslev

Heldigvis klarede det hurtigt op, og turen gik med sang og guitarspil gennem hovedgaden og ned til søerne, hvor tiggere – i skikkelse af udklædte børn fra Gjerrild-Bønnerup friskole – allernådigst bad de forbipasserende om almisser. Målet for turen var det store bål, hvor gnisterne sprang, mens Skt. Martin holdt tale for de næsten 300 fremmødte. Her var der lejlighed til på humoristisk vis at få genopfrisket, hvorfor det egentlig er, vi fejrer Mortens aften. På Skt. Martins opfordring blev der bagefter ”straffet fjerkræ” i form af veltilberedte andelår. Efterskolen Helle bød således på Mortens and med alskens tilbehør samt flæskesteg for dem, der måtte have fået ondt af de stakkels ænder.

Arrangementet er et samarbejde mellem Efterskolen Helle og Gjerrild-Bønnerup friskole. I ugen op til festen, hjælper eleverne fra de respektive skoler således hinanden med at lave lanterner på Efterskolens kunstlinje, ligesom der bages almisser i form af småkager til de udklædte tiggere. Lanternefesten, der oprindelig er en katolsk tradition, blev tidligere afholdt i samarbejde med Sostrup Kloster. Da klosteret i 2013 lukkede, besluttede man imidlertid at fastholde arrangementet som årligt tilbagevendende begivenhed.