Fredagskage: De mest luftige og lækreste hjemmelavede æbleskiver

Jeg ved det godt… det er bare alt for tidligt alt det juleri begynder. Men da jeg stod i brugsen i Ørum overvældet af alle julekalenderne og juleslikket og bandede lidt indeni over det allerede er fremme, fik jeg alligevel lyst til noget lidt julet. Nemlig hjemmelavede æbleskiver. Og når efterårsferien har budt på rigtigt trist efterårsvejr, er det altså lidt hyggeligt at sidde indenfor og hygge med noget lækkert at spise. Skal det gå hurtigt er det nemt med frost æbleskiver man køber, men det bliver altså bare aldrig det samme som hjemmelavede. Og det er ikke vanskeligere end at lave pandekager.

De her æbleskiver er super lækre og perfekt luftige. De er nemme at gå til, og ingen hviletider utålmodige bagere som jeg alligevel aldrig kan overholde. Opskriften er til ca. en halv liter kærnemælk, men lav en dobbelt portion nu du er i gang, og frys dem der ikke bliver spist. Så er det nemt næste gang lysten melder sig.

Ingredienser til ca. 20 stk.

 • 5 dl hvedemel
 • ½ tsk. salt
 • 2 tsk. sukker
 • 1 tsk. natron
 • 1 knivspids bagepulver
 • 3 æg
 • 4½ dl kærnemælk
 • 3spsk. smeltet smør
 • ½ vaniljestang, kornene heraf
 • 1½ tsk. Kardemomme (kan udelades, men de giver sådan en hyggelig smag)
 • lidt revet skal fra en øko citron (kan udelades)
 • Smeltet smør til at stege æbleskiverne i
 • Tilbehør: flormelis og syltetøj

Fremgangsmåde:

Bland alle de tørre ingredienser i en skål; mel, salt, sukker, vaniljekorn, bagepulver, natron, kardemomme og revet citronskal. Skil æggende i blommer og hvider. Rør æggeblommerne sammen med kærnemælk og smeltet smør, og rør det i de tørre ingredienser.

Pisk æggehviderne, rør først 2 spsk. æggehvide i dejen og derefter vendes resten af æggehviden forsigtigt i dejen.

Opvarm æbleskivepanden og smelt lidt smør til at dryppe i hvert hul hver gang man skal fylde dej i hullerne. Fyld hullerne næsten helt op med dej. Når de begynder at stivne og hæve i kanterne vendes de helt om og steger videre. Brug evt. en kødnål eller et trægrillspyd.

Server dem straks eller hold dem lune i ovnen ved svag varme.

Tip: Vil man gerne have helt kuglerunde æbleskiver i stedet for den lidt fladere udgave, kan man putte ca. 2 dl. dej i en sprøjtepose med stor rund tyl. Vend æbleskiverne en halv omgang, så den ligesom står på højkant. Så er der ligesom et hul, hvor man lige kan sprøjte lidt mere dej ind inden den vendes helt rundt. Så bliver de helt fine runde og fyldige… men den mindre runde udgave smager nu også godt!

Kathrine Jun Larsen

Jeg bor på Ørbækgaard sammen med min mand og vores tre børn. Arbejder til dagligt som specialskolelærer på Djurslandsskolen i Ørum. Er vild med at bage og lave alt der smager godt, at strikke og stå på ski.