Flyt på landet og kom tæt på naturen, eller hvad?

Skoven bag mit Stenhus er juletræer eller til jagt, men selvom det ikke bidrager til den globale naturkapital, er det et vigtigt sted for mig. Foto: Lilli Gruwier
Skoven bag mit Stenhus er juletræer eller til jagt, men selvom det ikke bidrager til den globale naturkapital, er det et vigtigt sted for mig. Foto: Lilli Gruwier

Kommer man nu også virkelig i bedre kontakt med naturen, af at flytte på landet?
Som beboer i udkantsdanmark, er naturen altid noget der fremhæves som en kvalitet for livet på landet, frem for livet i storbyen. Men hvor finder men egentligt mest natur?

For det første skal vi lige være enige om hvad natur er. Jeg har fulgt debatten om natur i medierne, tæt, siden en ny rapport fra forskere fra Aarhus Universitet kom frem. Og gang på gang ser jeg, hvordan debatten om natur går skævt.

Natur er for mange en personlig oplevelse. Det kan være en flot solnedgang, at ompotte sin stuebirk, at få blæst håret igennem, samle kastanjer eller fodre ænderne i den lokale dam. Alle er også gode oplevelser. Men, hvis vi skal snakke fagsprog er ingen af overnævnte eksempler noget der bidrager til naturens værdi, Og det med ænderne er en decideret dårlig ide.

Den nye rapport har for første gang sammenlignet alle landets 98 kommuners naturkapital. Naturkapital er her en betegnelse for hvor vigtig, og hvor meget natur en kommune har.

Hvad er natur?

Natur i denne her sammenhæng, er en direkte vurdering af hvor vigtigt et givent område, fx Norddjurs Kommunen, er for den globale artsdiversitet, altså hvor stor naturkapital området har.
Jo mere sjældne arter af dyr og planter et givent område kan huse, jo større naturkapital. Dette er en ganske udmærket måde at kategorisere tingene, sådan at vi ikke alene kan måle på det, men også kan sammenligne det. Og det har en flok forskere altså gjort.

Læs hele rapporten på www.biodiversitet.nu

Når man nørder lidt ned i rapporten, ses det på listen at by-kommuner i flere tilfælde, har langt mere naturkapital end landkommuner.

Flere borgere og politikere fra landkommunerne brokker sig på facebook, for ”se den her solnedgang, se den her kornmark, se den her skov, den er jo fuld af natur”. Mange siger ligeud at forskerne ikke aner hvad de snakker om. Men her skal vi altså, som sagt tidligere, lige være enige om hvad vi snakker om. Vi snakker ikke om den enkeltes oplevelse af om vedkommende er i pagt med naturen. Vi snakker om en målemetode, hvor indsamlet data beregnes, og kan bruges til en objektiv sammenligning. Pointen er jo netop at vi skal skille den faglige naturværdi (biodiversitet, arealstørrelse og habitattyper, her samlet under udtrykket naturkapital) og naturoplevelser (den subjektive oplevelse af at befinde sig i natur). En gåtur på stranden er en dejlig og værdifuld naturoplevelse, men der har intet med naturværdi som forskerne tæller det at gøre. Derfor har København faktisk mere naturværdi end Djursland, uagtet at man personligt føler det anderledes. Det er ikke et spørgsmål om hvad nogen forskere “mener”, det er et faktum, som alle med samme adgang til data kan efterprøve.

Hvem har mest naturkapital, København eller Norddjurs?

En af de dejlige ting ved at bo i Norddjurs Kommune er den spændende kyststrækning. Her Sangstrup Klint. Foto: Lilli Gruwier
En af de dejlige ting ved at bo i Norddjurs Kommune er den spændende kyststrækning. Her Sangstrup Klint. Foto: Lilli Gruwier

Hvis du klikker ind på rapporten, og finder Norddjurs Kommune, kan du se en graf med søjler. Jo højere søjler jo vigtigere naturværdi. Jo bredere søjler jo større areal. Dvs. de små brede søjler viser at et stort område er fattigt på natur, smalle høje søjler viser at et lille område har høj naturværdi. Vi vil helst have brede og høje søjler, for det viser god naturværdi på et stort område. Norddjurs ligger som nr. 31 på listen, hvor 1 er den kommune med mest naturkapital, 98 er den med mindst naturkapital. Dvs vi er bestemt ikke den kommune med lavest naturkapital, men det kunne altså godt være bedre, især når vi som udkantskommune gerne fremhæver naturen som et argument for tilflyttere. Det er Fanø Kommune der ligger som nr. 1, med absolut mest naturkapital af alle landets kommuner, og Struer ligger som nummer sjok. Og Ja, Syddjurs ligger faktisk bedre end os, som nummer 19.

Københavns Kommune ligger bedre end nåde Norddjurs og Syddjurs kommuner som nr. 14. Kort sagt, er Københavns kommune vigtigere for den globale natur, end Norddjurs Kommune.

Tæt på naturoplevelser i udkantsdanmark

Jeg bor langt ude på landet. Midt i naturen plejer jeg at sige. Men gør jeg nu også det? Jeg bor med en landevej på forsiden af huset, juletræsplantager på den anden side, og skov til jagt i baghaven. Og selvom det er hyggeligt med rådyr og fasaner, så batter de en dyt når vi snakker naturkapital og biodiversitet.

Jeg bor ikke tæt på naturen, men jeg bor tæt på naturoplevelser. Store, dejlige, smukke naturoplevelser. Hvis du vil læse mere om natur og naturoplevelser på Norddjurs, så læs fx om en dejlig gåtur ved Sangstrup Klint her.

Lilli Gruwier

Lilli er bosiddende på Norddjurs, uddannet biolog, arbejde som affaldsnørd og bruger fritiden på at blogge om livet i udkantsdanmark på www.livetivandkanten.dk