Ørum: Distrikt Ørum største hold til Grenaa Løbet

Hvis man deltog i Grenaa Løbet lørdag den 20. maj var det svært at overse de mange t-shirts fra Distrikt Ørum. Og det var bestemt ikke tilfældigt. Med 62 tilmeldte udgjorde deltagere fra Ørum det største af de tilmeldte hold.

Og her kunne denne artikel så slutte med at fortælle, at holdet indkasserede kage og pokal for største hold – og at Maria fra Ørum vandt på distancen 5km for piger. Det ville have været en god og positiv historie i sig selv, og helt og aldeles i Nørre Djurs Tidendes ånd. Men der ligger mere bag historien.

Deltagelsen i Grenaa Løbet handler i virkeligheden ikke ret meget om sport. Det handler om lokalsamfund, sammenhold, ildsjæle og ønsket om at vise omverdenen, at Distrikt Ørum Lever (hvilket så forresten også er Distrikt Ørums slogan).

Debatten om skolelukninger

Initiativet til deltagelsen i Grenaa Løbet stammer tilbage fra debatten i 2016 omkring skolelukningerne i Norddjurs Kommune. Dengang hvor kommunen lavede offentlige høringer omkring besparelser på skoleområdet – og hvor embedsmændene i kommunen havde udvalgt Ørum Skole som eksempel på en skole der kunne lukkes i stort set samtlige regneeksempler.

Hvis formålet med det var at vække et lokalsamfund så lykkedes det. For disse høringer blev den direkte årsag til skabelsen af en initiativgruppe for Distrikt Ørum – og herunder blandt andet en brandinggruppe. Det var forresten også her, at Nørre Djurs Tidende fik sin spæde begyndelse, men det er en anden historie.

 

Branding

Berit Lauritsen er en del af gruppen: “Vi ønskede at flytte fortællingen om Ørum. Vi ville ikke plastre hovedvejen til med skilte om at vi skulle bevare Ørum Skole – for det skaber en negativ historie. Vi ønskede at fortælle en positiv og fremadrettet historie om vores område. At vise andre, at vi ikke har givet op og vi tror på vores lokalsamfund. At vi ønsker at slutte op om det.”

Deraf udsprang ideen med Grenaa Løbet og trykning af t-shirts. Lokale virksomheder blev kontaktet, og de spyttede i kassen så der kunne laves tryk af trøjer. Ved åbningen af Brugsen stod gruppen klar med salg af t-shirts og tilmeldingssedler til løbet. Og arbejdet fortsatte på Facebook, hvor der blev fulgt op i de lokale grupper Alt om Ørum og Distrikt Ørum – Vi Lever.

Og det lykkedes. 62 løbere + det løse, en mulighed for at vise flaget (også det helt konkrete flag som var blevet fremstillet) og en tegn til alle der deltog i løbet om, at dem som bor i Distrikt Ørum er villige til at kæmpe for det de har.

Adam Bindslev

Adam flyttede til Ørum i 2006. Arbejder til dagligt i Semiosis Formidling ApS og beskæftiger sig med fotografi, video, journalistik og digital formidling. Lettere afhængig af sociale medier.